
دسترسی متن کامل – بررسي ارتباط بين هوش هيجاني و رفتار شهروندي سازماني در سازمان اوقاف …
هاوارد گاردنر[5] استاد شناخت و آموزش در دانشگاه هاروارد معتقد است هوش یک کمیت واحد قابل اندازهگیری نیست، بلکه دربرگیرنده 11 توانش است که حوزههایی همچون زبان، منطق، جنبش و موسیقی را شامل میشود. دو دهه پیش که نظریه هوشهای چندگانه مطرح شد، آثاری به همراه داشت که بسیار فراتر از محیطهای دانشگاهی طنینانداز شد. صاحبان صنایع نیز مشتاقانه از نظریات گاردنر استقبال کردند. آنان از مدتها قبل متوجه شده بودند که داشتن بهره هوشی بالا ضرورتاً باعث نمیشود شخص کارمند مولد یا خلاقی باشد. حالا پس از گذشت 23 سال، وی نظریات علمی جدیدی مطرح کرده است. او در کتاب جدید خود با عنوان پنج ذهن برای قرن بیست و یکم، استدلال میکند قرن بیست و یکم به کسانی تعلق دارد که میتوانند به شیوهای خاص بیندیشند.
کسانی که نمیتوانند تواناییهای شناختی را پرورش دهند، با آیندهای تاریک روبهرو هستند که سرنوشتشان در دست نیروهایی خواهد بود که این مسائل را نمیتوانند درک کنند. این قبیل افراد زیر بار اطلاعات غرق میشوند، نمیتوانند در محیط کار موفق باشند و نمیتوانند تصمیمهای عاقلانهای در امور شخصی و حرفهای خود بگیرند.
2-2-2- هوش چندگانه چیست؟
هنگامی که واژه هوش به گوش ما میخورد معمولاً مفهوم ضریبهوشی ( IQ ) به ذهنمان میآید. هوش معمولاً به عنوان توانائیهای بالقوه عقلانی تعریف میشود. چیزی که ما با آن زاده میشویم، چیزی که قابل اندازهگیری است و ظرفیتی که تغییر دادن آن دشوار است. امّا در سالهای اخیر دیدگاههای دیگری نسبت به هوش پدید آمده است. یکی از این دیدگاهها، نظریه هوش چندگانه است که توسط هاوارد گاردنر، روانشناس دانشگاه هاوارد، ارائه گشته است.
بر طبق این نظریه، دیدگاههای روانسنجی سنتی نسبت به هوش، بسیار محدود و ضعیف است. گاردنر نظریهاش را نخستین بار در کتاب قابهای ذهنی: نظریه هوش چندگانه، در سال 1983 ارائه کرد. به عقیده او همه انسانها دارای انواع مختلفی از هوش هستند. طبق نظریه گاردنر، برای به دست آوردن تمام قابلیتها و استعدادهای یک فرد، نباید تنها به بررسی ضریب هوشی پرداخت بلکه انواع هوشهای دیگر او مثل هوش موسیقیایی، هوش درون فردی، هوش تصویری-فضایی و هوش کلامی- زبانی نیز باید در نظر گرفته شود.
نظریه گاردنر با انتقاداتی از سوی روانشناسان و مربیان روبرو گشته است. منتقدان میگویند تعریف گاردنر از هوش بسیار وسیع و گسترده است و يازده نوع هوشی که او تعریف کرده فقط نشانگر استعدادها، خصوصیات شخصیتی و توانائیهاست. از دیگر نقاط ضعف نظریه گاردنر میتوان به کمبود پژوهشهای عملی پشتیبان آن اشاره کرد.
اما با وجود این، نظریه هوش چندگانه محبوبیت زیادی در بین مربیان و آموزشگران پیدا کرده است و بسیاری از معلمان از این نظریه در انتخاب شیوه تدریس خود استفاده میکنند.
انواع مختلف هوش از نظر پروفسور هاوارد گاردنر عبارتست از:
1-هوش زباني: افراد داراي اين هوش توانمندي هايي چون صحبت كردن، تفسير، ترجمه كردن، سخنراني، تدريس، ويراستري، وكالت، مشاوره و كتابداري را دارا مي باشند.
ویژگیهای هوش کلامی- زبانی
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت zusa.ir مراجعه نمایید. |
- مهارت در به یادآوردن اطلاعات نوشته یا گفته شده
- لذت بردن از خواندن و نوشتن
- مهارت در مباحثه یا صحبتهای متقاعد کننده
- توانائی در توضیح دادن مسائل
- استفاده از شوخطبعی به هنگام بیان داستانها
انتخابهای شغلی
- نویسنده/ روزنامهنگار
- وکیل
- معلم
2-هوش منطق رياضي: اين افراد تواناييهايي چون محاسبه كردن، حسابداري، تحقيق، آمارگيري، حسابرسي، استدلال كردن، تجزيه و تحليل، طبقه بندي و مرتب كردن را دارا هستند و در مشاغل مرتبط اولويت دارند.
نقاط قوت- تحلیل مسائل و عملیات ریاضی
کسانی که هوش منطقی- ریاضی بالایی دارند در استدلال، شناسایی الگوها و تحلیل منطقی مسائل قوی هستند. این افراد به تفکر درباره مفهوم اعداد، روابط والگوها علاقهمندند.
ویژگیهای هوش منطقی- ریاضی
- مهارت زیاد در حل مساله
- لذت بردن از تفکر درباره ایدههای انتزاعی
- علاقهمندی به انجام آزمایشهای علمی
- مهارت در انجام محاسبات پیچیده
انتخابهای شغلی