
جستجوی مقالات فارسی – نقش گردشگری حلال در جذب گردشگران مسلمان- قسمت 19
پاسخ: بدون موزيك، جايز است (پایگاه اطلاعرسانی آیتالله سیستانی، 1393).
2-10-1-3 استفتائات آیتالله مکارم شیرازی در مورد رقص
پرسش: متأسفانه در یکى دو سال اخیر، عدّهاى براى عروسى فرزندان خود از افرادى به نام «مُطرِب» که داراى ابزار و آلات موسیقى بوده، و در عروسىها ضمن آواز خواندن به رقص و پایکوبى نیز مىپردازند، دعوت به عمل مىآورند! با توجّه به آثار منفى حضور مطربان، دعوت از چنین افرادى و پول دادن به آنها شرعاً چه حکمى دارد؟
پاسخ: دعوت کردن از مطرب حرام است، و پول دادن به آنها گناه دیگرى است. علاقهمندان به اسلام و شیعیان اهل بیت اطهار (علیهم السلام) بایستى از این اعمال پرهیز کنند.
پرسش: اگر بخواهیم در مجلس عروسی به جای رقص و آهنگهای مبتذل با خواندن اشعار ائمه و شعرهای سنتی عروسی دف هم بنوازیم آیا حرام است؟
پاسخ: خواندن شعرهای سنتی اشکالی ندارد ولی نواختن دف اشکال دارد.
پرسش: معمولاً در مراسم عیدالزهرا کف زدن، پایکوبى، رقص و حتّى امورى را که جمیع فقها صریحاً فتوا به حرمت آن دادهاند، را مستند به حدیث رفعالقلم که ذیلاً به آن اشاره مىشود، جایز مىدانید؟ ” وَ اَمَرْتُ الْکِرامَ الْکاتِبینَ اَنْ یَرْفَعُوا الْقَلَمَ عَنِ الْخَلْقِ کُلِّهِمْ ثَلاثَةَ اَیّام مِنْ ذلِکَ الْیَوْمِ، وَ لا اَکْتُبُ عَلَیْهِمْ شَیْئَاً مِنْ خَطا یا هُمْ کَرامَةً لَکَ وَ لِوَصِیِّکَ ” آیا این نوع احادیث از نظر سند معتبر است؟ و بر فرض اعتبار معناى حدیث چیست؟
پاسخ: این روایت از نظر سند اعتبارى ندارد; به علاوه مخالف کتاب الله است، و معاذ الله که ائمّه معصومین (علیهم السلام) اجازه ارتکاب گناه به افراد در این ایّام یا غیر این ایّام داده باشند. و بر فرض اعتبار، معناى حدیث این است که اگر کسى لغزشى از او سر زد خداوند او را مىبخشد، نه این که عمداً آلوده گناه شود.
پرسش: نظر آقا در مورد این حرکاتی که دختر و پسرهای کر و لال در گروههای سرود با هماهنگی با مربی انجام میدهند چیست؟
پاسخ: در صورتی که شکل رقص بدن داشته باشد جایز نیست.
پرسش: میخواستم بپرسم نظر حضرت عالی دربارهی مولوی چیست؟ آیا واقعاً مولوی عارف بود و رقص سماعش چه بود؟ این درست است که فقهای شیعه با مولوی مخالف هستند؟
پاسخ: مولوی شاعر زبردستی بود و مطالب عرفانی در مثنوی او فراوان است ولی عقیده صوفیگری داشت و مسأله سماع و رقص و امثال ذلک ناشی از همین است. و نمیتوان به همه گفتههای او اعتماد کرد.
پرسش: تعریف رقص از نظر شرعى چیست؟ و حکم آن به نظر حضرتعالى چه مىباشد؟
پاسخ: تنها رقص زن براى شوهرش جایز است، و بقیّه اشکال دارد، و رقص یک امر عرفى است، و آن حرکات موزونى است که افراد مطّلِع تصدیق کنند مصداق رقص است، و اگر مصادیق مشکوکى پیدا کرد حرام نیست.
پرسش: آیا نگاه کردن به رقص جایز است؟
پاسخ: نظر کردن به رقص حکم خود آن را دارد.
پرسش: اگر انسان در تنهایی برقصد و کسی پیش او نباشد رقص او اشکال دارد و حرام است؟
پاسخ: اشکال ندارد (پایگاه اطلاعرسانی آیتالله مکارم شیرازی، 1393).
2-10-2 قمار
2-10-2-1 استفتائات مقام معظم رهبری در مورد قمار
پرسش: آيا اگر افراد بدون شرطبندى و قصد قمار و بُرد و باخت و کسب درآمد بلکه فقط براى سرگرمى و مشغول بودن، مبادرت به بازى با ورق کنند، آن افراد مرتکب حرام شدهاند؟ حضور در مجالس بازى با ورق براى تفريح چه حکمى دارد؟
پاسخ بازى با ورقى که عرفاً از آلات قمار محسوب مىشود، بهطور مطلق حرام است و جايز نيست انسان با اختيار در مجلس قمار يا بازى با آلات قمار شرکت کند.
پرسش: آيا استفاده از ورقهاى پاسور در صورتى که براى بازيهاى فکرى محض که بدون شرطبندى بوده و متضمّن مفاهيم علمى و دينى باشند، جايز است؟ بازى با ورقهايى که با چيدن آنها به نحو خاصى، بعضى از شکلها مثل موتورسيکلت يا ماشين و مانند آن ايجاد مىشود و در عين حال استفاده از آنها براى شرطبندى و مسابقه هم ممکن است، چه حکمى دارد؟
پاسخ: بازی با ورقهایی که عرفاً، آلات قمار محسوب میشوند، مطلقاً جایز نیست ولی بازی با ورقهایی که عرفاً آلت قمار محسوب نمیشوند، بدون شرطبندی اشکال ندارد. و به طور کلی بازی با هر چیزی که مکلف تشخیص دهد از آلات قمار است و یا در آن شرطبندی شود، به هیچ وجه، جایز نیست. و بازی با هر وسیلهای که جزء آلات قمار به حساب نیاید، بدون شرطبندی، اشکال ندارد.
پرسش: بازى با گردو و تخممرغ و چيزهاى ديگرى که شرعاً ماليّت دارند، چه حکمى دارد؟ آيا اين بازيها براى کودکان جايز است؟
پاسخ: اگر بازى قمار و شرطبندى باشد، شرعاً حرام است و طرف برنده، مالک چيزى که برده و از طرف مقابل گرفته است، نمىشود. ولى اگر بازىکنندگان غيربالغ باشند شرعاً مکلّف ن
بوده و تکليفى ندارند، هرچند که مالک چيزى که مىبرند نمىشوند.
پرسش: آيا شرطبندى با پول يا غير آن در بازى با غير آلات قمار جايز است؟
پاسخ: شرطبندى در بازى جايز نيست هرچند بازى با غير آلات قمار باشد.
پرسش: بازى با آلات قمار مانند پاسور و غير آن از طريق کامپيوتر چه حکمى دارد؟
پاسخ: حکم بازى با آلات قمار را دارد.
پرسش: بازى با «أنو» چه حکمى دارد؟
پاسخ: اگر به نظر عرف از آلات قمار محسوب شوند، بازى با آنها جايز نيست هرچند بدون شرطبندى باشد.
پرسش: اگر بعضى از وسيلههاى بازى در شهرى از آلات قمار محسوب شوند ولى در شهر ديگرى از آلات قمار محسوب نشوند، آيا بازى با آنها جايز است؟
پاسخ: بايد عرف هر دو مکان رعايت شود به اين معنى که اگر آن وسيلهها در يکى از دو شهر از آلات قمار محسوب شوند و در گذشته هم در هر دو مکان از آلات قمار بودهاند، در حال حاضر هم بازى با آنها حرام است (پایگاه اطلاعرسانی مقام معظم رهبری، 1393).
2-10-2-2 استفتائات آیت الله سید علی حسینی سیستانی در مورد قمار
پرسش: بازى كردن با شطرنج و نرد بدون برد و باخت چه حكمى دارد و كلاً اگر عرف جامعه وسيلهاى را آلت قمار نداند كافى است يا در تشخيص آلت قمار نظر مرجع تقليد شرط است؟
پاسخ: بازى با شطرنج و نرد گرچه بدون برد و باخت هم باشد حرام است و همچنين بازى با آلاتى كه در عرف محل از آلات قمار شمرده شود چنانچه بدون برد و باخت باشد بنابر احتياط واجب جايز نيست.
پرسش: بازى كردن بيليارد و دایر كردن مراكز و سالنهاى بازى بيليارد چه حكمى دارد؟
پاسخ: اگر بازى با برد و باخت نباشد و خود آن هم از وسائل قمار درآن شهر شناخته نشود بازى اشكال ندارد ولى داير كردن آن جایز نیست.